Het aantal vacatures daalt sinds de coronacrisis nog steeds, maar in een aantal sectoren wel minder hard.
Dat geldt voor de zorg, maar ook in de bouw, installatietechniek, detailhandel en hospitality en toerisme.
Opvallend is de stijgende vraag naar kappers sinds kapperszaken hun deuren hebben geopend.
Sinds de coronacrisis die half maart losbarstte is het aantal vacatures hard gedaald, maar inmiddels gaat de daling in een aantal sectoren minder hard.
Dat geldt bijvoorbeeld voor de verpleegkunde, bouw, installatietechniek, productie, detailhandel, op- en overslag en hospitality en toerisme.
Sinds mei tot nu wordt het meest gevraagd naar verkopers, timmermannen en schoonmakers. En niet verrassend: verzorgende ig en verpleegkundige staan onafgebroken in de top vijf.
Wat opvalt zijn de vacatures voor kappers, die zijn gestegen met 43 procent sinds kapperszaken weer open mogen. Daarnaast zijn bezorgers, weekendhulpen en vakantiekrachten in trek.
In de horeca daalt het aantal vacatures nog steeds het hardst, ondanks dat cafés en restaurants sinds 1 juni weer zijn geopend. Begin mei waren er nog 69,2 procent minder vacatures dan vorig jaar en in juni is dat ruim 70 procent. Wel is er een lichte stijging te zien voor vacatures waarin wordt gevraagd naar 'horecamedewerker'.
In de eveneens hard geraakte sectoren en hospitality en toerisme lijkt het beter te gaan.Begin mei was er sprake van een daling van 68,3 procent, deze is teruggelopen naar 69,1 procent. Het is te voorbarig om te spreken van herstel maar vermoedelijk dragen de versoepelingen van de maatregelen en een aankomende vakantie in eigen land bij aan de positievere trend, zegt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed Benelux "Een groot deel van de Nederlandse consumenten bereidt zich voor op een ‘staycation’, een vakantie in eigen land.”
Lees meer:
- Bedrijven zetten zich schrap voor de coronacrisis – geen nieuw personeel en lagere lonen, maar bonussen blijven
- Ook tijdens de coronacrisis is er een tekort aan IT’ers – sollicitanten stellen hogere eisen aan een werkgever
- Zo ziet steunpakket 2.0 eruit dat ondernemers vanaf juni moet helpen in de coronacrisis
- Overheid biedt extra steun tijdens coronacrisis: dit zijn de ‘normale’ regelingen voor werknemers, zzp’ers en flexwerkers als je daarna nog zonder werk zit